Railway RRB NTPC Online Exam GK Questions Asked on 31 March 2016 - W3i.iN

31/03/2016

Railway RRB NTPC Online Exam GK Questions Asked on 31 March 2016

RRB NTPC Questions 2016 – 31 March Railway GK Questions Asked in Non Technical Graduate Exam 2016: What GK Questions asked in RRB NTPC Online Exam (31 March) are listed below. Are you looking for RRB NTPC Exam Current Affairs & GK/ GS/ GA Questions? If you are searching for RRB NTPC exam answers, this solved paper will help you in this regard. Check Railway Non-Technical (Graduate) exam questions lists.

Questions have been provided of all shifts (I, II & III) on this page only.

We have once again come up to provide our readers the Railway Online Exam GK Questions which were asked in RRB NTPC Exam dated 31st March 2016 along with solutions. Candidates can find GK Questions as well the solutions of every GK question asked in RRB NTPC exam questions on 31 March 2016.

RRB NTPC GK Questions 31-03-2016 Exam

Online examination for RRB NTPC was held in the month in March 2016. Here we have short listed all the GK question along with theirs’ answers which was asked in RRB NTPC exam for both morning and evening shift exam on 31 March. RRB NTPC GK (General Awareness) and Current Affairs questions are given below.


GK Questions Asked in RRB Exam: 1st Shift (Morning)

These are the questions which were asked in morning shift (I) of Railway RRB NTPC online exam 2016.

1. Who was the Guru of Mahatma Gandhi?
Ans: Gopal Krishna Gokhle
2. 2019 Cricket World Cup Hosting Country?
Ans. England
3. When was the first Asian Games Started?
Ans. 1951
4. What is called Bankers of Bank?
Ans. Reserve Bank of India
5. New Scheme for Farmers announced by PM Modi?
Ans. Crop Insurance Scheme
6. Oama Bin laden killed at?
Ans. Tora Bora, Afganistan
7. Where is NASA HeadQuarter?
Ans. Washinton DC
8. Computer Security Day Observed on?
Ans. November 30
9. What is National Highway Greenary Plan?
Ans. Plantations of trees along 6000 Km of highways.
10. Coins made up which metal?
Ans. Ferritic Steel
11. Kundankulam Situated at ?
Ans. Tamil Nadu
12. Who was the first Women CM in India?
Ans. Sucheta Kriplani
13. Chandrayan - 1 Lanuched on which year?
Ans. 2008
14. Who hit 6 sixes in 6 ball in World Cup T20?
Ans. Yuvraj Singh
15. Which State produce highest Tea in India?
Ans. Assam
16. Who won Gold Medal in Tennis in 2012 Olympic Game>
Ans. Andy Murray
17. What does IMO Stand for?
Ans. International Maritime Organisation.
18. National Unity Day is on?
Ans. 31 October
19. World Heritage Site by Unesco in 1985?
Ans. Kaziranga National Park
20. Who contributed more in setting up of Nalanda University?
Ans. George Yeo
21. Water Droplets cause Rainbow because of?
Ans. Reflection, Refraction and Dispersion
22. NFC is Based on?
Ans. RFID (Radio Frequency Identification)
23. Chose odd one (Buland Darwaza , Gateway of India , Agra Fort ,Jodhabai palace)
Ans. Gateway of India
24. Who did Partition of Bengal in 1905?
Ans. Lord Curzon
25. Nustar – x ray is use to detect?
Ans. High energy X-rays.
26. Webpages are written of?
Ans. HTML
27. Captcha is used for?
Ans. Human detection
28. Larynx is also called?
Ans. Voice Box
29. 2018 Fifa world cup venue?
Ans. Russia
30. Who was the first Home Minister of India?
Ans. Sardar Patel
31. Most spread forest in India?
Ans. Tropical Deciduous Forests
32. Dialysis is treatment for?
Ans. Kidneys
33. Who appoints Governor of state?
Ans. President
34. Evaporation of liquid to absorb heat is a principle used in?
Ans. Refrigerator
35. 2014 Common Wealth games badminton winner at Glassgow
Ans. Parupalli Kashyap

GK Questions Asked in RRB Exam: 2nd Shift

These are the questions which were asked in after noon shift (II) of Railway RRB NTPC online exam 2016.
1. In which year Virat Kohli got Arjuna Award?
Ans. 2013
2. Who introduced Slave Dynasty?
Ans. Kutub-ud-din Aybak
3. Book not written by Abdul Kalam Ajad?
Ans. My Life My Country
4. How many members in Volly Ball?
Ans. 6
5. What is Exobiology?
Ans. Study of Extraterrestrial life
6. Hirakund Dam is on which River?
Ans. Mahanadi
7. What is Pitutary?
Ans. Smallest Gland
8. Present Location of Krukshetra?
Ans. Ambala
9. What is the Study of the earth called?
Ans. Geology, Earth Science
10. Triratna is associated with which religion?
Ans. Buddhism
11. Number of columns in ms excel?
Ans. 256
12. A disease where Person can see only nearby objects?
Ans. Myopia
13. In which year Bangladesh got its constitution?
Ans. December 1972
14. Legislative powers vested with whom?
Ans. Parliament
15. AC TO DC current is converted by?
Ans. Rectifier
16. Grand slam is combination of?
Ans. Australia OPEN, French OPEN, US OPEN and Wimbledon.
17. Kalpana chawla Space shuttle name?
Ans. Columbia
18. Who is trio of LAL -BAL -PAL?
Ans. Lala Lajpat Rai, Balgangadhar Tilak and Bipin Chandra Pal.
19. Blue light turns black in red colour because of?
Ans. Dispersion of light
20. Bleaching powder is mostly found in?
Ans. Calcium Oxichloride
21. Target year of Swach Bharat Abhiyan Mission?
Ans. 2019.
22. Zika virus is caused by?
Ans. Aedes Mosquito.

GK Questions Asked in RRB Exam: 3rd Shift (Evening)

These are the questions which were asked in evening shift (III) of Railway RRB NTPC online exam 2016.
1. Who invented Dynamite?
Ans. Alfred Nobel
2. When was theory of relativity proposed?
Ans. 1915
3. Terracotta Army in which Country?
Ans. China
4. What is English lvy?
Ans. Plant
5. Which Indian Scientist contradicted Einstein theory of energy (E=mc)
Ans. Ajay Sharma
6. Who built brihdeswara temple?
Ans. Raj Raj 1
7. On which hills Lord Venkateswara Temple is situated?
Ans. Ans. Sheshadri
8. Why does Parwasi bhartiya diwas is celebrated?
Ans. Mahatma Gandhi came that day.
9. What is Highest point of the Aravalli Range?
Ans. Gurusikhar
10. Where is involuntary muscle?
Ans. In walls of internal organs
11. Mycology is s tudy of what?
Ans. Fungii
12.Study of Geodesy?
Ans. Shape of the Earth
13. Who is Chanda Kochhar?
Ans. MD and CEO of ICICI Bank
14. Who invented Penicillin?
Ans. Alexander Fleming
15. In which village Sanskrit is Spoken?
Ans. Mattur, Karnataka
16. Who said "Live as if you were to die tomorrow"?
Ans. Mahatma Gandhi
17. Life on my Terms: From the Grassroots to the Corridors of Powder" is an autobiography of?
Ans. Sharad Pawar
18. The Prime Minister born after Independence?
Ans. Narendra Modi
19. Who written Brihat Samhita?
Ans. Varahamihira
20. The Common Language used in Tamil Nadu and Srilanka?
Ans. Srilanka

Candidates are highly recommended to either bookmark this page or keep visiting the same. We will be keep updating this page with latest asked GK Questions on regular basis. We have provided full questions on this page only.