RRB NTPC GK Questions Asked in Railway Exam: 30 March 2016 - W3i.iN

30/03/2016

RRB NTPC GK Questions Asked in Railway Exam: 30 March 2016

RRB NTPC Questions 2016 – 30 March Railway GK Questions Asked in Non Technical Graduate Exam 2016 is available: What GK Questions asked in RRB NTPC Online Exam (30th March) are given below. Are you looking for RRB NTPC Exam Current Affairs & General Knowledge (GK/ GS) Questions? If you are searching for RRB NTPC exam answer key, this solved paper may help you in this regard. Check Railway Non-Technical (Graduate) exam General Awareness questions lists.

Questions has been provided of all shifts (I, II & III)

We are here to provide you readers the Railway Online Exam GK Questions which were asked in RRB NTPC Exam dated 30th March 2016 along with solutions. Candidates can find GK Questions as well the solutions of every GK question asked in RRB NTPC exam questions on 30 March 2016.

RRB NTPC GK Questions 30-03-2016 Exam

Online examination for RRB NTPC was also held on 30 March 2016. Here we have short listed all the GK question along with theirs’ answers which was asked in RRB NTPC exam for both morning and evening shift exam of 29 March. RRB NTPC GK and Current Affairs questions are given below.


GK Questions Asked in RRB Exam: (Morning) 1st Shift


These are the questions which were asked in first morning shift (I) of Railway RRB NTPC online exam 2016.

  1. Which pm's name could be seen on Indian currency notes? Manmohan Singh
  2. Capital of J&K in summer? Shrinagar
  3. Full form of IFSC? Indian Financial System Code.
  4. Quit India was held in which year? - 1942.
  5. Thar desert is in? Rajasthan
  6. The members of rajya sabha are elected by? Elected members of State Legislative Assemblies
  7. Study of cancer? Oncology
  8. Good governance day? 25 Dec
  9. Constitution day? 26 Nov.
  10. Today Indian coins are made from? Ferritic Stainless Steel 
  11. Venue of cricket world cup 2019? England and Wales.
  12. Hockey league 2016 is won by-  Punjab Warriors.
  13. The exercise "meghdoot" was conducted by Indian Army at which place? Siachen Glacier, Leh.
  14. Headquarter of UNO? New york.
  15. Pressure depends upon? Force and Area
  16. Normal eye vision distance? 6 meters.
  17. Which freedom fighter introduced Western education? Raja Ram Mohan Roy.
  18. National Space Society headquarters? Washington D.C.
  19. Full form of BIOS? Basic Input Output System.
  20. From where we get most of Vitamin-D? Cod Liver Oil.
  21. ISL Champion 2015? Chennaiyan FC.
  22. Shimla agreement 1972 between? Indira Gandhi and Zulfikar Ali Bhutto.
  23. CK Naidu Lifetime Achievement award winner? Syed Kirmani.
  24. Yogini cult has its origin from which state? Odisha.
  25. Young India Weekly Journal started by? Gandhiji.
  26. Money Transfer through mobile is called? IMPS (Immediate Payment Service).
  27. Which compound in LPG gives it smell on leakage? Ethyl Mercaptan(Sulphur Compound).

GK Questions Asked in RRB Exam: 2nd Shift

These are the questions which were asked in first after noon shift (II) of Railway RRB NTPC online exam 2016.

1. How many languages written in Indian note behind?
Ans. 17.

2. Arunachal Pradesh capital Name?
Ans. Itanagar.

3. Who is 15th Prime Minister of India?
Ans. Narendra Modi.

4. Which one is not search engine? (Yahoo, Google, Flipkart and one more)
Ans. Flipkart.

5. Who sign on 1 rupee note?
Ans. Finance Secretary.

6. First women President of Indian National Congress post independence?
Ans.Indira Gandhi

7. Chemotherapy is used for treatment of?
Ans. Cancer.

8. Book, Wings of Fire is written by?
Ans. Dr. A.P.J. Abdul Kalam.

9. What is the name of Chicken pox virus?
Ans. Varicella zoster virus.

10. Jalikattu game is famous in which state?
Ans. Tamil Nadu.

11. India signed a contract to increase solar energy with which country?
Ans. U.K.

12. Which states achieved 100% inclusion in PMJDY?
Ans. Meghalaya.

13. RBI currency note is made of which material?
Ans. Cotton and Cotton rags.

14. What date was extended by RBI to change its pre-dated notes of 2005?
Ans. 30th June, 2016.

15. Who invented Audiophones in 1910?
Ans. Nathaniel Baldwin

16. National flag of India was designed by?
Ans. Pingali Venkaiyya.

17. LOC between India and Pakistan was constructed in which year?
Ans. 1972.

18. Which river is called Ganga of South India?
Ans. Godavari River

19. Bhagat Singh was executed in which year?
Ans. 1931.

20. Commonwealth game was held first time in India in which year?
Ans. 2010.

21. At which decibel the human ear causes pain and loss of hearing?
Ans. 80 DB.

22. First woman to win Gold medal in Olympics Boxing?
Ans. Nicola Adams.

23. What is MS Office?
Ans. Application software.

24. Which Computer key is used to get help menu?

Ans. F1 button.

GK Questions Asked in RRB Exam: 3rd Shift (Evening)

These are the questions which were asked in first evening shift (III) of Railway RRB NTPC online exam 2016.

Gandhi–Irwin Pact year?
Ans. 1931

Saching first Test played at which ground?
Ans. National stadium in Karachi

Monitor/ Keyboard/ Mouse/ Webcame; Choose difference?
Ans. Monitor

Shimla Agreement at which place?
Ans. Shimla (Himachal Pradesh)

Jammu & Kashmir east Boundry are...
Ans. POK/ Jammu/ Ladakh/ LOC

What is the percentage of Nitrogen in Air?
Ans. 78%

Paracitomol is analgesic/ acryptic/ both?
Ans. Both

Who was the first deputy prime minister?
Ans. Vallabhbhai Patel

After 9/11 tradegy, What is the new name of it?
Ans. 911memorial

Who is the CEO of Google?
Ans. Sundar Pichai

What does ASCII Stand for?
Ans. American Standard Code for Information Interchange

When is Science Day?
Ans. 28th February

First Olympic Game held in?
Ans. Athens, Greece.

Validity of a Check?
Ans. 3 Months

2023 Cricket World Cup Hosting Country?
Ans. India

Name of Ganga action plan
Ans. To Purify Ganga river

Where is NPK Chandra Raj Garden?

Rupee Symbol in which language?
Ans. Devnagri

Astrosat Satelite?

Secularism

Space based augmentation system


Readers are strongly advised to book mark this page or keep visiting the same. We are updating this page with new questions on regular basis. We will soon update 2nd and 3rd shift questions asked on 30 March on this page. 

Thanks,